T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / SARIÇAM - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bizi Tanıyın

Okul tercihi yapacak olan öğrenciler mutlaka okulumuzu araştırsınlar. Okulumuz hakkında kısa bir bilgilendirme ve tanıtım aşağıda yer almaktadır.

-Okulumuz ilimizin tüm ilçe ve mahallelerinden öğrenci kabul etmektedir. -Spor Lisesi bünyesinde mevcut olan pansiyondan okulumuz öğrencilerinin de istifade edebiliyor olması uzak ilçe ve mahallelerden de öğrenci talebi oluşturmaktadır. -Okulumuza yeni yerinde 72.000 m2 alan tahsisi yapılmış olması, öğrencilere pratik kazandırma yanında, döner sermaye işletmesi gibi doğrudan üretim ve pazarlamaya yönelik girişimlerimizin de oluşmasına fırsat sunmaktadır.     OKULUMUZUN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 
´Puansız giriş imkanı: Öğrenci alımında LGS puanı aranmamaktadır. ´ ´Burs İmkanı!!!: ATO ve ADATÜB ( Adana Ticaret Odası- Adana Turunç Üreticileri Birliği) tarafından burs verilmektedir. ´ ´Staj İmkanı: Belediyeler, tarım işletmeleri, seçkin firmalar, Tarım Orman İl/İlçe Müdürlüğü, tarım ile ilgili her türlü kurum ve kuruluşlarda staj yapılmaktadır. ´ ´ İş imkanı: Kamu ve özel sektör ayrımı olmaksızın çeşitli tarım işletmelerinde çalışabilirler. ´Kurumlar arası protokol: Uygulamalı meslek dersleri, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde yapılmaktadır.

Öğrencilerimizin güven içinde eğitimlerine devam etmesi ve oluşacak herhangi bir olumsuz durumda mağdur edilmemesi amacıyla Anadolu teknik  ve Anadolu meslek programlarında 10, 11 ve 12. sınıfta iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı MEB  tarafından sigortalanmaktadır.

Sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek ve sektörün mali yükünü azaltmak amacıyla, işveren tarafından meslek lisesi öğrencilerine asgari ücretin en az % 30’u tutarında ücret ödenmektedir.   

Mezunlara Verilen Haklar ve Belgeler

Alan ve dalda diploma (MTAL)

Teknisyenlik unvanı

İşyeri açma belgesi

EUROPASS belgesi

Aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge

 

TARIM LİSELERİNİN AMACI VE ÖNEMİ

Dünyada ve ülkemizde sanayi, teknoloji ve hizmet sektörü hızla gelişmesine rağmen, tarım sektörü hâlâ önemini korumaktadır.

 Teknoloji, sanayi ve hizmet sektörü ne kadar gelişmiş olsa da, sağlıklı nesillerin meydana getirilebilmesi için, insanların sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmeleri gereklidir. Sağlıklı ve düzenli bir beslenme ise ancak dengeli ve yeterli bir tarımsal üretim ile gerçekleştirilebilir.

´Tarım alanında yer alan nüfusun kalkınması için, tarımsal alandaki bilgi, beceri, uygulama ve teknolojilerin üreticilere aktarılması ve öğretilmesi gereklidir. ´Ülkemizde mevcut tarımsal alanların korunması ve üretimin, ülke nüfusuna yetecek seviyede tutulması için eğitimli tarım elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. ´Bu programda öğrenciye; mesleki gelişim, toprak ve bitki, genel tarım, bitki yetiştirme, tarımsal faaliyetler ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra ´ -Bahçe Bitkileri -Tarla Bitkileri -Süs Bitkileri -Peyzaj -Tarım Alet ve Makinaları

  konularıyla ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

 

Bu alanda okuyacak kişilerde olması gereken özellikler:

´Bedence sağlıklı ve güçlü, ´Doğayla iç içe olmaktan hoşlanan, ´Üretken yapıya sahip, ´Programlı, sabırlı, hayal güçlerinin geniş olmaları beklenir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

“Yükseköğretim Kurumları Sınavında” (YKS) başarılı ise lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna ek puanları ile yerleşebileceklerdir.
Ayrıca; Tarım ve Orman Bakanlığının açtığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık sınavına girmeye hak kazanılmaktadır.

 Kamu ve özel sektör ayrımı olmaksızın mezun oldukları tarım alanı ile ilişkili olarak;

´Tahıl yetiştiriciliği, baklagil yetiştiriciliği, endüstri bitkileri yetiştiriciliği, çayır- mera ve yem bitkileri yetiştiriciliği ile ilaç ve baharat bitkileri yetiştiriciliği, ´Meyve, bağ ve sebze yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, organik ve alternatif ürün yetiştiriciliği, meyve ve bağ fidanı üreticiliği, fide yetiştiriciliği ve sebze tohumu üreticiliği, ´İç mekân süs bitkileri yetiştiriciliği, dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliği, kesme çiçek ve kesme yeşillik yetiştiriciliği, ´Peyzaj çalışmaları, çim alan tesisi ve özel bahçe tanzimleri yapan işletmelerde çalışabilirler.

29 Ön lisans, programına girişte ek puan alır!!!

Ayrıca ,aşağıdaki lisans bölümlerini tercih etmeleri halinde MTOK kapsamında kontenjan ayrıcalıkları da vardır.

´Endüstriyel Tarım Mühendisliği ´Makine Mühendisliği ´Organik Tarım İşletmeciliği ´Tütün Eksperliği ´Makine ve İmalat Mühendisliği


Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.06.2023 - Güncelleme: 25.06.2023 19:42 - Görüntülenme: 287
  Beğen | 0  kişi beğendi